Panourile solare care stabilesc un record de eficiență sunt viitorul energiei regenerabile

de: Andreea Cuzub
31 08. 2018

Sursele de energie alternativă precum panourile solare sunt tot mai populare în ultima perioadă, iar cercetătorii caută constat metode prin care să le facă și mai eficiente.

Oamenii de știință care se ocupă de studiul materialelor au dezvoltat o celulă solară care face re râs panourile solare obișnuite. Aceasta reușește să producă ma multă energie decât panourile solare, datorită designului său cu dublu strat.

Responsabili pentru crearea acesteia sunt cercetătorii de la Școala de Inginerie Samueli din cadrul Universității din California, Los Angeles.

Dispozitivul a fost realizat prin pulverizarea unui strat subțire de perovskit – un compus ieftin care este foarte eficient în captarea energiei solare – pe o celulă solară disponibilă în comerț.

Celula solară care formează stratul inferior al dispozitivului este fabricată dintr-un amestec de cupru, indiu, galiu și seleniură. Combinația dintre cele două straturi transformă 22,4% din energia primită de la soare – un record pentru o astfel de celulă.

Performanța a fost confirmată de testele independente efectuate de Laboratorul Național de Energie Regenerabilă din Statele Unite. Recordul anterior, stabilit în 2015 de un grup de la Centrul de cercetare Thomas J.Watson al IBM, a fost de 10,9%.

Eficiența produsului este similară cu cea a celulelor solare din silicon, care domină în prezent piața. Cercetarea care a fost publicată recent în jurnalul „Science”, a fost condusă de Yang Yang.

„Noul design cu dublu strat crește cantitatea de energie generată de lumina soarelui”, a declarat Yang. De asemenea, cercetătorii spun că tehnologia lor a crescut actuala performanță a celulelor solare de acest tip cu aproape 20%, ceea ce aduce cu sine și o reducere a costurilor cu 20%.

Următorul obiectiv al echipei este să crească eficiența la 30%, deoarece designul cu două straturi ar fi capabil să susțină o astfel de sarcină.